Elbilssemester i Norrland

 


Ljusa nätter, djupa skogar, vänliga människor. Norrland är bästa semestermålet och vi har kört 200 mil med vår elbil. Här är rapporten.

Vi gjorde inga förberedelser utan laddade fullt med sol från taket och körde iväg. Raggsjö i Västerbottens inland var det längsta vi kom och aldrig blev det soppatorsk, men lite har vi lärt oss.

Det går fort med utbyggnaden av ellbilsladdare. Alla större orter längs kusten har minst en. Ibland går det så fort att våra appar inte hann med att registrera de nyast, vilket var lite problem när en laddare i Sundsvall var ur funktion. Det fanns en till i samma område, men den hittade vi inte på uppvägen. Google var mest uppdaterad, men Charge finder är också bra.

En annan sak var att vi missade att ta med en av våra två sladdar. Vi tog bara den som går till motorvärmare (tack till våra värdar i Boviken, Brita och Stig!), inte den som laddar 22 kWh. Dom laddarna kräver alltid egen sladd och det hade kommit väl till pass på parkeringen vid färjan till Ulvön. Nu förlitar vi oss inte längre på att det alltid ska finnas snabbladdare med 50 kWh.

Vi upplevde också för första gången kö till laddarna, vilket är positivt för det betyder att vi blir fler som kör på el! Hurra. 

Att ladda elbil betyder också många trevliga möten. När vi körde rätt in i Västerbottens inland för att besöka Torgny Lindgrens barndomshem och sen tog en sväng förbi Mårdseleforsen och landade på vinbaren i Norsjö (ja, dom gör blåbärs- och lingonvin i Norsjö) hade vi kört runt 25 mil och hade lite magert med el för hemresan till Skellefteå. Vi fick fatt på en dam i hemtjänsten som visade var de tankade sin elbilar och så klarade vi oss hem.

I Hudiksvalls skärgård bodde vi på ett vandrarhem med både Tesla- och vanliga snabbladdare. Det visade sig vara Jörgen Bengtsson som driver FB-gruppen Elbil Hälsingland som också drev vandrarhemmet. Det blev mycket snack och en användbar adress: Elbil Hälsingland 

Bara trevliga minnen från resan, men också en stark önskan om en statlig hand i virrvarret av appar, olika typer av laddstationer och framförallt gemensam information som är lätt att hitta! Anders Ygeman, du har faktiskt lovat!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plantera ett träd för klimatet!

Vad är det i tanken på kommunens bilar?

Hur många parkeringsplatser behöver en bil?