Plantera ett träd för klimatet!

 


Den här lönnen är vårt vårdträd. Den har satt sig själv. Jag har bara sett plantan som var på väg upp och låtit den växa. Den får bli symbol för hur vi ska klara de utmaningar som IPCC:s forskare visar - rädda jorden genom att plantera ett träd!

Det kan vara tungt att ta in vad som händer med vårt jordklot. Men det är enkelt att hålla två saker i huvudet:
Sluta bränna bensin och diesel!
Plantera träd!

För att rädda jorden måste vi helt sluta bränna kol och olja och det inom tio år. Men det räcker inte. Vi har redan bränt upp så mycket att vi måste ta tillbaka en del av den koldioxid vi redan sänt ut i atmosfären. Försök pågår, men det finns en beprövad metod - att plantera träd!

Jag ser mig runt i villa- och radhusområdena. Där finns gott om gräsöknar, men väldigt få träd. Varför? Träd är enkla, lite vatten när du planterar, men efter ett par år klarar de sig själv. Träd ger frukt och välbehövlig skuggig svalka i ett allt varmare klimat. Träd är vackra, de kan blomma eller ge färggrann skrud till hösten. Träd går att klättra i, hänga hängmattor i och de ger skydd och mat till fåglar och insekter.

Det är klart att vi inte förändrar jorden genom att plantera ett träd, men det finns två miljoner småhus i Sverige. Tänk om alla satte ett träd. Kanske ryms det två, tre eller fyra träd på tomten. Om du inte har plats för träd, så är buskar bra.

Om du vill få mer inspiration så lyssna på professor Alexandre Antonellis sommarprat! 

Anna

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är det i tanken på kommunens bilar?

Hur många parkeringsplatser behöver en bil?