Vad är det i tanken på kommunens bilar?

De senaste dagarna har det dykt upp frågor i mitt sociala flöde om varför kommunens miljöbilar tankas med bensin och diesel. Här kommer ett långt svar.

Eskilstuna kommun är den största arbetsgivaren i den geografiska kommunen Eskilstuna. Ungefär 8 000 människor jobbar i kommunen. Miljöpåverkan från all denna verksamhet är stor och viktig. Kommunen är demokratiskt styrd. Det betyder att till skillnad mot privata företag så spelar det stor roll vad innevånarna tycker och vad de röstar på. Under lång tid har majoriteten i Eskilstuna jobbat för att minska energianvändning i allmänhet och fossil energi i synnerhet.

För klimatarbete och demokrati är långsamt. Alla tusentals glödlampor ska slockna innan de byts ut mot led, alla oljepannor ska skrotas och nytt kraftvärmeverk med biobränslen ska utredas, finansieras och byggas, vindkraftkontrakt ska skrivas, alla bilavtal ska omförhandlas...

Det tar tid, men nu lever vi i en av Sveriges klimatvänligaste kommuner som faktiskt lyckats bli fossilfri! Ingen olja i uppvärmning eller elproduktion och alla hundratals fordon är miljögodkända.
Stannar vi upp och jublar, går ut på stadens torg och viftar med kommunflaggan? Går vi till våra andra arbetsgivare och säger "kan kommunen så kan vi!"

Nix.
För det finns alltid det som kan bli bättre och då fokuserar vi gärna på det. När det gäller fordonen så är det inte "Kommunen" som tankar, det är hemtjänstpersonal, vaktmästare, gatukontorets anställda... alla dom är kanske inte lika uppdaterade om att varje liter olja gör skillnad. Att vi helt måste sluta använda fossila bränslen. Många miljöfordon är hybrider som går att tanka med bensin och diesel eller alternativa bränslen. Hemtjänsten och andra kanske är stressade och tycker det är långt till kommunens enda biogastankställe eller så är dom osäkra på hur man gör.
Självklart måste kommunen se till att de anställda gör rätt. Facket kanske ska gå in och se till att tankning ingår i arbetsschemat, kanske ska man åka med och visa hur man gör eller låta en särskild avdelning tanka bilarna.

Men till syvende och sist är det viktigt att vi i klimarörelsen blir bättre på att hurra för det som är bra och vänder oss mot de största miljöbovarna.

Här är några förslag:
Finns det fler fossilfria företag i Eskilstuna? Vi gör en tioitopplista över stans klimatbästa företag!
Hur många företag i Eskilstuna har enbart miljögodkända fordon?
Kolla din egen arbetsgivare och säg "Kan dom kan vi!"
Hur ser det ut hos Eskilstunas näst största arbetsgivare - region Sörmland?
Jag är pensionär och har mycket ledig tid. Inom cykelavstånd från Skogsängen erbjuder jag mig att tanka åt trötta kommunanställda. Ring 070-346 78 87 så kommer jag! Häng på så gör vi en insändare och erbjuder oss!
Anna

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plantera ett träd för klimatet!

Hur många parkeringsplatser behöver en bil?