Biogasstaden Eskilstuna


Eskilstuna har en lång historia som biogasstad. I minst 15 år har vi kört bil och bussar på ”pruttgas” från Ekeby reningsverk. I februari beslutade kommunfullmäktige om en satsning på nästan 200 miljoner kronor för ett nytt biogasverk på Lilla Nyby. Betyder det att vi ska uppmuntra biogasbilar lokalt som alternativ till elbilar?

I drygt åtta år har jag varit mycket nöjd med familjens biogasbil. Samma sak gäller Anders Andersson på Eskilstuna Kommunföretag. Han har lett en utredningsgrupp om biogas inom kommunen som ligger bakom det beslut som togs av fullmäktige i februari. Av investeringen på 180 miljoner kronor bidrar Naturvårdsverket med 78,5 miljoner.

Vad betyder biogasen för Eskilstuna och klimatet? Vi börjar med vad biogas är.
Allt levande bryts ner. Det sker på olika sätt. Vid nedbrytning utan syre produceras den brännbara gasen metan. Metan är värre än koldioxid när det gäller att stiga upp i atmosfären och lägga sig som ett växthustak och höja jordens temperatur.
Reningsverk, gödselstackar och soptippar har alltid släppt ut metan. Ibland ”facklas” gas för att omvandla metan till koldioxid och för att gasen inte ska självantända eller skapa explosionsrisker. I takt med debatten om en hållbar och cirkulär livsstil har toaletter och soppåsar allt mer börjat ses som resurser och råvaror i stället för slutstationer. Där var Eskilstuna tidiga med att börja göra biogas som energi och drivmedel.  Utom Ekeby har gasen på tippen i Lilla Nyby använts för att driva ett elverk i Viptorp. Den produktionen har upphört eftersom vi inte längre lägger matavfall på tipp. Matavfallet i den gröna påsen har malts och blandats upp med vatten till en ”slurry” som körts i tankbil från Lilla Nyby till Ekeby för att öka produktionen där.

Men verkligheten förändras hela tiden. Gasledningen från Ekeby till tankstället har fått byggas om för att uppfylla nya och högre myndighetskrav. Ekeby reningsverk med våtmark har tillstånd att släppa ut en viss mängd föroreningar som kväve och fosfor. Produktionen av biogas kan därför inte höjas utan nya tillstånd och mycket stora kostnader. Kraven på att ta hand om avfall ökar samtidigt. Kommunen har varit tvungen att tacka nej till kompost och i stället börjat köra slurry i tankbil till Huddinge. Eskilstuna Energi och miljö får betalt, men kostnaden för transporten är högre än inkomsten.
Samtidigt ökar befolkningen och efterfrågan på den miljövänliga biogasen. Stadsbussar, hemtjänst, taxibilar och privatpersoner använder Eskilstunas enda tankstation. Privatbilarna tankar ungefär 0,8 miljoner kubikmeter biogas. Det motsvarar dagens produktionen i Ekeby. Sen tillkommer bussarna som tankar 1,8 miljoner kubikmeter. Den gasen kommer från Lidköping med tankbil. Efterfrågan finns också på annat håll, till exempel i industrin.
I detta läge har kommunen gjort en utredning och kommit fram till att behålla Ekeby och samtidigt satsa på en ny biogasanläggning i Lilla Nyby med en produktion av ungefär 2,9 miljoner kilo flytande biogas, inklusive en ny tankstation på södra sidan av stan. Till det kommer fortsatt produktion i Ekeby.
För att lyckas med detta räknar Energi och Miljö med att kunna fördubbla insamlingen av matavfall och ta hand om en del flytgödsel från jordbrukare i regionen.

Privat eller gemensamt?
Situationen kompliceras av att det finns ett bolag i Eskilstuna som har långt gångna planer på att börja producera biogas i en stor anläggning med produktion på omkring sex miljoner kubikmeter. Jag har inte gått in på att granska vad det betyder för råvarukonkurrens och avsättning, men det finns en intressant diskussionsfråga – är det försvarbart att ett offentligt ägt bolag producerar det som privata näringslivet kan göra?
Helsingborgs befolkning svarade ett ljungande nej till att sälja ut det gemensamma energibolaget. Själv är jag mycket kritisk till att gigantiska internationella bolag kontrollerar vår energiförsörjning, inklusive statligt ägda Vattenfall. I liten skala kan energi gärna vara privatägd, tex solceller på tak, men det man alltid förlorar är insyn och möjlighet till demokratisk påverkan.

Elbil eller biogasbil?
Både Anders Andersson och jag funderar över framtiden för privatägda biogasbilar. ”Det beror mycket på statliga regler och subventioner” säger Andersson. Det nuvarande bonus malussystemet ger 60 000 kronor i bidrag till en ny elbil och 10 000 kronor till en ny biogasbil.
Ur klimatsynpunkt är en elbil som laddas med svensk el nästan helt klimatneutral vid körning (att tillverka bilen ger utsläpp)
En biogasbil som bränner metangas släpper ut koldioxid, men det är cirkulär koldioxid; nytt avfall tillverkas i ungefär samma takt som gasen bränns, ungefär som att elda med ved när nya träd planteras i samma takt som veden bränns.
Bensin, diesel och naturgas är flera hundra miljoner år gamla skogar som bränns upp i sanslöst snabb takt. Målet i klimatkampen är självklart att allt fossilt bränsle måste vara kvar i jordens inre!
Förutom att biogasen är ”cirkulär” så förvandlar den också en farligare klimatgas till en mindre farlig, metan till koldioxid.
Försäljningen av elbilar är trögt, bland annat på grund av brist på laddstationer i flerfamiljshus, långsamma leveranser från bilföretagen och dålig kunskap bland kunderna. I Eskilstuna kommer vi att få lokalt tillverkat bränsle utan transporter, kanske ska vi därför kampanja för att fler ska köpa biogasbil just här?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snön ligger tung på taken...

Den älskade bilen är Eskilstunas stora klimatbov

Stoppa genomfartstrafik i Vilsta!